Articles

Autonomía dels nens i nenes

Últimament els mestres, quan venen de colonies, ens demanen que treballem molt l´autonomía dels nens i nenes. Ens expliquen que constantment els alumnes necessiten de l´aprobació dels adults per a sentir-se segurs, motiu pel qual els pregunten pràcticament tot.

La setmana passada va passar una anècdota que reflexa fins quin punt estem sobreprotegint i creant dependència en els nostres fills i filles. Feia força calor i la monitora María estava fent una activitat amb nens de quart de primària, quan una nena li va preguntar: “Em puc treure la jaqueta?”. María, sorpresa per aquella consulta d´una nena de deu anys, li va preguntar: “Creus que aquesta pregunta la podríes contestar tú?”, i la nena va contestar: “No, no puc”. Estupefacta, María va tornar a preguntar: “I perquè no pots?”, al que la petita va respondre: “Perquè ho he de preguntar tot per a no equivocar-me”.

Aquesta nena té una gran creença limitadora, no es pot equivocar, amb el que no té autonomía per a les decisions més senzilles del dia a dia, i a més creu que no pot, amb el que, ni pot ni podrà. La poca autonomía crea nens dèbils.

Què els estem fent als nostres petits?  Els deixem equivocar-se?  Els permetem pensar i decidir per ells mateixos?       Si els sobreprotegim, els desprotegim!

CRISTINA GUTIÉRREZ

Santa Maria de Palautordera

[really_simple_share button='facebook_share']