Desterrar etiquetes

Desterrar etiquetes

0

Què puc fer?

La importància de desterrar les etiquetes en l´educació dels nostres fills/es o alumnes està en que són perilloses i deixen poc marge d´actuació a la persona que etiquetem.

Un nen/a bo/na és “obedient, tranquil/a, pausat/da, generós/a, afectuosa/ós”.

I un nen/a dolent/a? “és agressiu, egoista, rebel, entremaliat, impulsiu …”. Per tant, als nens/es que etiquetem com a bons són els fàcils de gestionar en el dia a dia i els dolents els que costa més  de gestionar.

Als nostres fills/es o alumnes hem d´animar-los i acompanyar-los en la conseqüència i no castigar-los quan fan valer la seva veu.

Què puc fer?

Acceptar i atendre la conducta i no la persona. Les persones no “som”. El verb “ser” és perillós perquè denota algu estable i immutable, és a dir, que no canvia. Els nens/es no són res immutables, simplement es comporten.

Ex: “Si el vostre fill/a o alumne/a us pinta tota la paret amb guixos, no és que sigui dolent/a, sinó que hem de dir-li que el que ha fet no està bé, que les parets no es pinten. Possiblement, hi hagi un moment de frustració (que no sabem el que durarà) i hem de respectar-li el temps per a que assimili el que ha succeït. Quan es passi la crisi ho netejeu junts”.

Què passa quan els nostres/as fills/es o alumnes són massa dòcils? És molt important que els/les animem a prendre decisions, a anar en contra del que nosaltres els hi diem, fins i tot que els/les animem quan se surtin del camí marcat”. Moltes vegades són tan dòcils perquè tenen por a allò que els hi pugui succeïr si es comporten de manera que no esperem d´ells/es”.

Tenir molt present que podem parlar dels nens/es des del cor però mai amb judici. El nostre compromís com adults/es referents és defensar-los per sobre de tot. Hem de posar-nos sempre en el lloc de l´altre/a i tractar d´entendre´l/la.

 

© Carme Roca Llorens, 2019 Dipòsit legal B- 1807-19

Deixa el teu comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.