Articles

Gestionar el dol d´un infant

COM GESTIONEM EL DOL D´UN INFANT ? LA PÈRDUA D´UN GERMANET QUE NO HA NASCUT?

Viure la pèrdua d´una persona estimada pels adults és difícil, però com la viu un infant?

Família amb un infant de 2 anys esperant un altre germanet/a. Tothom està molt il.lusionat fins que al 3er mes es trenca per la marxa del petitó/ona. L´infant es mostra enfadat i trist ja que no entén els canvis emocionals dels adults que l´envolten. Des de l´escola es pot planificar la gestió del dol per acompanyar també a la família, emocionalment parlant, i que se senti reforçada per a poder gestionar la pèrdua. És important explicar a l´infant el què ha passat perquè ell/a necessita escoltar-vos. Ell/a se n´ha adonat que ha passat alguna cosa, que les rutines han canviat i no entén que ningú li digui res. Els adults ho fem per no fer-lo/a patir, però si se li amaga ell/a ho pot relacionar que la pèrdua és dolenta. És bo explicar a l´infant què ha passat i no perqué ha passat. D´aquesta manera, se li transmet confiança i seguretat provocant que pugui aprendre a gestionar les emocions que hagi retingut. Ell/a pot ser que ja no toqui la panxa de la mare com abans ja que les sensacions no són les que ha viscut.

Com ho fem? Dir-li que el cor ha deixat de bategar i contestar a tot el que pregunti de manera simple per anar tancant els neguits que li quedin pendents. Els infants necessiten sentir-se segurs i que tot està bé. Amb aquests recursos se senten inportants i que formen part del nucli familiar. Poc a poc, amb la confiança i vincle afectiu que s´ha creat tan fort per l´experiència passada, anirà tornant a la normalitat.

Evitar expressions com el bebé està dormint, perdut o que ha marxat, ja que podría agafar por d´anar a dormir o cada vegada que no estigui amb els adults referents pensi que no torneu. És bo expressar els sentiments perquè els adults també necessitem plorar.

Per a poder tancar aquest procés, es pot suggerir fer un dibuix pel germanet/a i enviar-lo en globus al cel per fer la despedida. Davant de les reaccions inesperades explicar que no és culpa seva. Potser que estigui enfadat/a amb els adults. Tot està bé, ja que és la manera que té de canalitzar la frustració i tristesa que es viu al seu voltant.

Contestar-li les vegades que calgui a les preguntes que faci perqué només necessita entendre el que passa i no pensar que no se li explica bé els dubtes que tingui. Els infants necessiten sentir-se segurs/es.

No som perfectes : PLOREM, si passa, davant d´ells/es.

[really_simple_share button='facebook_share']