Articles

L´adaptació

 

Durant els primers dies a la Llar d´Infants hem de crear les condicions necessaries per a que, poc a poc i de forma natural, els nens i nenes visquin el moment de l´arribada a l´escola lo millor possible. El nostre repte és que volem que els nens i nenes se sentin com a casa.

Per això, al Timbalet respectem el ritme individual de cada nen/a i intentem fomentar les arribades el més relaxades possible. Quan els nens i nenes ploren en el momento de la separació de la persona referent que el porta a l´escola, estan expressant les seves emocions, ja que o no tenen llenguatge o encara no saben posar nom en allò que están sentint.

Hem de tenir en compte que el nen/a passa d’estar en un mitjà en el qual és el/la principal i únic/a protagonista, a un altre en el qual haurà de conviure, relacionar-se i compartir amb els seus iguals. A més, ha d’incorporar-se a un nou ambient on persones, espais i materials són desconeguts per a ell/a.

Els primers dies deixen una profunda petjada sobre el sentiment de seguretat. Això és el que les educadores/ors coneixem com a Període d’Adaptació. Aquest període suposa un “treball actiu” per part del nen/a, però també de pares, mares i educadores/ors.
Al Timbalet adaptem activitats per a que cada nen/a visqui aquest procès al seu ritme i sigui el més gratificant per ell/a.

La incorporació a la Llar d´infants provocarà una sèrie de canvis i el nen/a passarà per diferents etapes, que no sabem el que pot durar. En qualsevol cas, l´actitud de l´adult ha de ser afectuosa, comprensiva, però ferma. Quan millor ho visqui l´adult, millor ho viurà el nen/a.

En aquests primers dies, pot portar algun objecte al que estigui aferrat per a que li faci més còmoda i agradable la seva adaptació al nou ambient fins que ja no ho necessitarà i ell/a mateix/a ho guardarà a la motxilla.

Tot allò que desitgeu saber o preguntar no dubteu a comunicar-ho, ja que us sentireu millor i la sensació d´ansietat o sentiment de culpabilitat per haver-lo/la de deixar anirà desapareixent. En el Timbalet us acompanyem en el procès i ajudem en tot el que ens sigui possible.

Els pares i mares heu de tenir present en tot moment que l’educadora/or responsable del seu fill/a està format/da en educació emocional, que confía en el que els nens/es poden arribar a fer, sensible, contacta amb el nen/a respectant el seu espai i arribar a tenir una relació afectiva amb ell/a que li enriqueixi i li proporcioni la seguretat que necessita.
Hem de considerar que el nen/a es troba en una situació tan desconeguda com amenaçadora per a la seva persona i la vivència com un abandó i en tals circumstàncies el nen/a fa servir tots els seus recursos per defensar-se i oposar-se a aquest fet.

El Timbalet és un espai de vida, de diversió i amor que, poc a poc i de manera acompanyada, els nens i nenes aniran coneixent i fent-se seu.

[really_simple_share button='facebook_share']